NHL: Liga predložila hráčom nový návrh kolektívnej zmluvy

29.12.2012 Celý región

New York 28. decembra (TASR) - Vedenie hokejovej NHL vo štvrtok predostrelo hráčskej asociácii NHLPA nový návrh kolektívnej zmluvy, ktorá je potrebná k znovuoživeniu lockoutom uspatej zámorskej súťaže.

Ako informoval kanadskú televíznu stanicu TSN nemenovaný hokejista, zástupcovia súťaže predložili hráčom upravený návrh dohody, v ktorom liga spravila menšie ústupky v otázkach dĺžky hráčskych kontraktov, kolísania výšky mzdy a vykúpenia hráčov zo zmlúv. Predstavitelia profiligy údajne chcú, aby maximálna dĺžka hráčskych kontraktov bola šesť rokov (pôvodne žiadali päť) a sedem v prípade, že hokejista predlžuje zmluvu s klubom. Plat počas trvania jednej zmluvy sa môže navýšiť resp. znížiť z roka na rok maximálne o 10 percent (v pôvodnom návrhu NHL bola požiadavka 5 percent).

TSN ďalej informuje, že čiastka, ktorú liga navrhuje rozdeľovať medzi hráčov, by mala byť každoročne 300 miliónov dolárov. Vedenie súťaže chce pred štartom novej sezóny takisto umožniť klubom vykúpiť jedného hráča zo zmluvy, pričom príslušná čiastka sa nebude započítavať pod platový strop.

Podľa návrhu by nová kolektívna zmluva mala znieť na 10 rokov, pričom obe strany sa po ôsmich rokoch platnosti môžu vzájomne dohodnúť na jej predčasnom ukončení. Liga naďalej túži posunúť termín otvorenia trhu s voľnými hráčmi z 1. júla na 10. júl.

Ako uviedol nemenovaný hráč, ktorý si želá zostať v anonymite, Gary Bettman a spol. stále trvajú na platovom strope vo výške 60 miliónov dolárov na sezónu 2013/2014. Zástupca komisára NHL Bill Daly odmietol pre TSN potvrdiť tieto informácie.

Vedúci predstavitelia NHLPA naplánovali na 15.00 miestneho času konferenčný hovor, v ktorom chcú s členmi únie prediskutovať nový ligový návrh. Strany v uplynulých dňoch spolu nerokovali a zatiaľ nemajú v pláne žiadne ďalšie stretnutia.
 

Vyberte región